top of page

Hvor kommer egentlig tradisjonen om gresskarlykter fra?


Under halloween er det en tradisjon å brenne gresskarlykter, men vet du egentlig hvor denne tradisjonen kommer fra?

Halloween er en amerikansk tradisjon som er veldig viktig, opprinnelig kommer denne tradisjonen fra irene som emigrert til USA under the potato famine. Irene tok med seg tradisjonen om å feire allehelgensaften til USA og nå har det blitt en av de viktigste høytidene. En av de tingene de gjør under halloween er å kutte gresskar om til lykter som de kaller Jack o’ lantern. Men vet du hvor dette navnet kommer fra.


En irsk legende, kalt Stingy Jack, var kjent over hele irland som en alkoholmisbruker, bedrager og en manipulator. Han gikk rundt i hele irland og svindlet folk, fordi han selv ikke hadde noen penger. Legenden forteller at når Satan fikk vite om Jack, bestemte han seg for å ta ham med til helvete og sendte Djevelen for å finne ham.

Da Djevelen fant han, skjønte Jack hva som kom til å skje og han ba om en siste øl før han skulle ligge på dødsleie. Jack er kjente for å lure folk, og vi kan ikke utelukke at dette var en del av en plan. Djevelen tenkte at dette måtte han vel godkjenne, hva var det verste som kunne skje liksom? Djevelen ble med Jack til det nærmeste bryggeriet, hvor de kjøpte hver sin øl og drakk den sammen. Da de skulle betale, fortalt Jack at han var blakk, men at djevelen bare kunne forvandle seg til en mynt slik at de kunne få betalt. Djevelen godtok også dette, og etter at han hadde forandret seg til en mynt, tok Jack mynten og puttet den i lommen med et kors. Et kors er sterke enn Satan, noe som gjør at Djevelen ikke hadde mulighet til å forvandle seg tilbake. Sagnet forteller at Jack lagde en avtale med Satan om at han ville slippe Djevelen fri, om han fikk slippe unna helvete det neste året. Det gikk så klart Satan med på og de skilte veier.

På den nøyaktige datoen året etter, kom Djevelen igjen for å hente Jack og ta han med til helvete. Jack var smart og ba om å få nyte et siste eple før han ble sendt ned til helvete. Jack fikk et ja, og Djevelen klatret oppi det nærmest eple treet han fant. Da Djevelen var i treet, tegnet Jack et kors på treet, noe som gjorde at djevelen ikke kom seg ned. Jack fortalt at om han fikk slippe unna helvete, og slippe å bli plaget de neste årene, skulle han slippe djevelen ned. Det godtok Djevelen og Jack slapp omsider ned Djevelen.

Da Jack døde, kom han ikke til helvete, men himmelen ville heller ikke ha han. Han ble derfor plassert mellom de to, i mørket. Satan synes synd på han og ga Jack en nepe og et kullstykke slik at han kunne brenne seg en lykt i mørket. Her spiller Jack o’lantern inn. Irene hadde egentlig en tradisjon å brenne neper, men amerikanerne gjorde det om til gresskarlykter.

Dette er hvor tradisjonen vår om å brenne gresskarlykter kommer fra, hvert år på den 31 oktober blir vi påminnet den morsomme skøyeren fra irland. Vi vet mindre og mindre om hvorfor vi feirer ulike høytider, og eg mener at det er viktig at alle vet hvorfor vi feirer halloween. Siden det blir en mer og mer omtalt tradisjon i Norge selv om den opprinnelig stammer fra USA.


No tags yet.
bottom of page