top of page

Hva du gikk glipp av under sjakk-VM


Hva du gikk glipp av under sjakk-VM

Allerede da Magnus Karlsen var fem år gammel ble han introdusert for sjakk av faren, men Magnus viste liten interesse for spillet den gangen. 18 år senere ble han verdensmester i sjakk, og i 2014 måtte han forsvare tittelen ved slå Viswanathan Anand. Han måtte igjen forsvare tittelen som verdensmester, denne gangen mot Sergey Karjakin.

De sju første rundene i mesterskapet endte med remis, altså uavgjort. Når det blir remis får begge spillerne 0,5 poeng. Om man vinner, får man 1 poeng og motstanderen får 0. Den som først får 6,5 poeng vinner VM i sjakk. Hvis begge utøverne får 6 poeng blir det hurtigsjakk og så lynsjakk. Om det fortsatt er uavgjort blir spillet avgjort med verdens undergang, eller Armageddon som det heter. Armageddon går ut på at den som spiller med de svarte brikkene får 5 minutter på trekkene sine og den med hvite brikker får 4 minutter. Hvis spillet ender med remis vinner svart automatisk, men dette har aldri før skjedd i et mesterskap.

Magnus Karlsen fikk begynne å spille med de hvite brikkene, dermed ble han også hvit i det åttende partiet og det var dessverre da han fikk sitt første nederlag i dette mesterskapet. Det åttende partiet var jevnt helt mot slutten hvor Magnus gjorde et par tabber som kostet ham seieren. Ikke bare tapte han, han måtte også betale 250 000 kroner i bot, fordi han i frustrasjon forlot pressekonferansen etter å ha sittet der i under to minutter.

Det niende partiet endte også uavgjort, men i det tiende partiet slo Magnus Karlsen Sergey Karjakin. Det var en lang og nervepirrende kamp, men Magnus fikk utliknet stillingen, og stillingen ble da 5-5. De to neste kampene endte uavgjort og stilingen ble 6-6. Hvilket betyr at mesterskapet skulle avgjøres i hurtigsjakk. De spilte fire hurtigsjakkpartier. De to første endte uavgjort, men Magnus vant de to neste partiene som ble de to siste, og stakk dermed av med seieren. Til alle sjakkentusiasters store sorg, er det ikke VM i sjakk igjen før om to år.


No tags yet.
bottom of page