top of page

Håndball

Håndball er en sosial og gøy lagsport som spilles over hele verden. På håndballbanene er det syv spillere som samarbeider om å skåre mål. På ungdomsnivået varer en kamp 2x20 minutter pluss pause. Der to lag spiller mot hverandre og det laget som har skåret flest mål når kampen er over vinner.

Basic-regler i håndball:

-Det er kun lov å ta tre skritt når du holder ballen.

-Det er ikke lov å pakke ballen så ta den opp igjen, så pakke den. Da blir det dobbel stuss.

-Hvis du skal løpe med ballen må du pakke.

-Når du skal takle noen i forsvar må du ikke holde bak ifra når de har kommet forbi deg. Du må heller ikke holde i halsen da kan du risikere å få 2 minutter og motstanderlaget kan få straffe.

-Det er heller ikke lov å gå innenfor seks meter, det er i den halvbuen keeperen er.

Vi har intervjuet Jenny Myklebust Galtung, som spiller på Bergen Håndball Klubb (BHK). Hun forteller at det er kjekt å spille håndball fordi man treffer mange nye folk. Man trenger nødvendigvis ikke å være høy og sterk for å spille, det er også en fordel å være liten og spretten. Alle de ulike posisjonene krever ulike ferdigheter:

Keeper: Keeperen må ha gode reflekser og være spretten. Den må også forvente å få en ballen i magen, eller to.

Ving: Det er to vinger, venstre og høyre. En ving må ha god spenst, løpe raskt, god kondis, må være god å henge i luften og plassere skuddet bra.

Side back: Det er to sidebacker, en høyre og en venstre. På back må du holde god fart i ballen. Og være god til å finte og skyte.

Midt back: En midtback sin oppgave er å være playmaker. Det vil si å holde farten i ballen oppe og se mulighetene til de andre spillerne, men også til seg selv.

Strek: En strek spiller ligger inne på 6 meter. Den både lager luker til andre samtidig som den skal være spillbar.

Vingspillere er helt nede i hjørnet, og ved siden av vingen kommer høyre og venstre back. I midten er midt backen og streken ligger langs seks meter.

Håndball er en kjekk sport som passer for de fleste og vi anbefaler å prøve håndball. Selv spiller vi i Bønes idrettslag, og synes selv det er gøy å spille håndball og der er alle gode venner.