top of page

Her er 9 ting DU kan gjøre for å redde verden.....litt

Vi vet alle at klimaendringene blir et større og større problem for oss for hvert år. Og vi vet hva slags katastrofer vi forårsaker, men samtidig er det alt for få som faktisk gjør noe med problemet. Politikerne gjemmer vekk problemene så godt som de kan, fordi de selv ikke vil ta tak i problemet. Så om politikerne ikke skal gjøre noe, får vi vanlig folk ta grep. I denne artikkelen kan du se tips til hvordan DU kan få ned ditt forbruk av CO2.

Spise mindre kjøtt

Kjøttforbruket vårt har steget de siste årene, og det er ikke en bra utvikling. Kjøtt er et produkt som trenger mange ressurser ettersom dyrene må vokse over tid, og få i seg næring gjennom årene. Det betyr at å spise mer grønnsaker vil det bli mer mat på jorden. Forskning viser at om alle i verdens befolkning ble vegetarianere ville det vært nok mat til alle i hele verden.

Å bli vegetarianer er et langt steg, og det anbefales derfor å ikke gå så hardt ut, men heller fjerne en kjøttmiddag i uken. Fisk går ikke under kjøtt emnet fordi det ikke trenger like mange ressurser som kjøtt trenger. Å fjerne en kjøttmiddag i uken er både bra for miljøet, lommeboka og forskning viser også at du vil føle deg lettere i kroppen med mindre kjøtt

Redusere innetemperaturen/temperaturen i bilen

Vi tenker kanskje ikke så mye over det, men oppvarming av hus og bil tar kjempe mye energi, som kunne vært brukt til andre ting. Og du trenger kun å redusere hjemme temperaturen og varmegradene i bilen for å senke utslippet ditt drastisk.

Så klart er det stor forskjell på hvert hus, men eg vet blant annet at i min familie bruker vi alt for mye penger på oppvarming av huset vårt. Vi har derfor innført strenge regler hos oss om at alle dører må lukkes, spesielt den ene som er tilgang til bakgangen (et rom hvor vi ikke har varmeovner), og at vinduer ikke kan stå alt for åpent. Det er så små ting som dette som kan gjøre det mye billigere med strøm avgiftene på vinteren:)

Dagligdags transport

Hvert år produserer verdens befolkning 7,87 milliarder tonn med CO2 i året, kun via transport. Og innenfor dette temaet er det veldig mye du kan gjøre

for å senke ditt utslipp.

Veldig mange bruker kollektivtransport i stedet for å kjøre bil, og det er nok den enkleste måten du kan redde miljøet litt på. Bergen har også innført datokjøring, hver gang luftkvaliteten i Bergen er for dårlig. Norge er allikevel ikke så ille på transport i forhold til mange land, som f.eks Kina og USA. Miljøaktivistene har derfor anbefalt alle å minske sitt kjørebruk med minst 1 dag i uken.

Redusere matavfall

Kildesortering er ikke den tingen som vil senke utslippet ditt mest, men det er kanskje den enkleste du kan forårsake. Da forventes det kun at du kildesorterer alt du bruker, egentlig ikke så vanskelig. Dessverre har Bergen et alt for dårlig kildesorterings tilbud i offentlige bosspann, så derfor anbefales det egentlig å bare gjøre det beste ut av det.

Om man kildesortere, kan produkter brukes på nytt, og vi slipper da å måtte produsere helt nye ting. Som for eksempel plast, og vi resirkulerer plasten vi bruker, kan den gjenbrukes og brukes til noe annet.

Redusere strømforbruket ditt

Strømforbruk er den største kilden til utslipp av CO2, hele 13, 41 milliarder tonn CO2 blir sluppet ut hvert år kun på grunn av strømforbruk. Strøm er et veldig stort tema som inneholder mange andre ting som gir Co2 utslipp.

De enkleste måtene til å redusere ditt strømbruk er rett å slett å ikke bruke unødvendig strøm. Det vil si å ha alle lyse på gjennom en hel dag, selv om man ikke er er i rommet, eller å ha unødvendig høy temperatur i huset ditt. Det finnes derfor ulike lysbrytere du kan bruke hjemme, som vil skru seg av automatisk, enten med tidsbegrenser, alle rom den skjønner at ingen er i rommet.

Vann

Vann er et viktig tema innenfor miljøet, fordi det er folk som ikke får rent vann å drikke, mens vi dusjer i 40 minutter hver dag. Her er det lett å sette perspektiv på hvor urettferdige systemene våre er.

En lett ting som du kan gjøre for å bruke mindre vann er å bade mindre i badekar, fordi det blir brukt helt syke mengder vann på det. Det er også anbefalt å ha kortere dusjer, og man trenger heller ikke å dusje hver dag. Om vi bruker mindre vann, trenger vi heller ikke å rense så mye vann, og det vil gjør eat vi kan bruke disse ressursene til noe annet.

Kjøp mindre nytt

Klær er en av de tingene som har størst CO2 utslipp av alt, forskning viser at klær står for hele 8% av hele verdens utslipp. Norge kaster hvert år flere tonn med klær som aldri har vært i bruk. Derfor er det anbefalt å kjøpe mindre klær.

Noen går så langt at de skal ha et helt kjøpefri år, det trenges ikke å gå så langt, men å prøve å redusere kjøp antallet sitt kan alle gjøre. Man trenger heller ikke å kjøpe klær bare fordi man trenger noe, det går helt fint ann å arve, kjøpe brukt eller faktisk lage seg selv det man trenger. Intervjuer med folk som lager sine egne klær sier at de alltid er mer glad i de klærne enn de de kjøper.

Jeg selv arver mye, og når mine egne klær ikke passer meg, gir jeg dem videre. Det er alltid noen som trenger klærne, og selv om du ikke har småsøsken som kan arve de, er det mange andre som trenger dem. Det er derfor mange som heller velger å gi dem til fretex, fordi de vet at det er noen som trenger klærne mer enn du selv.

Plast

Plast er en fornybar ressurs om du resirkulerer det, dessverre er det alt for få som faktisk gjør det. Vi produserer heller bare mer fordi det er en billigere løsning i kort sikt. Plast har blitt et stort problem fordi vi overproduserer det, og fordi plast bruker over 1000 år på å råtne bort. Det vil si at siden plast bruker så lang tid på å forsvinne må de komme et sted.

For å redusere ditt plastforbruk kan du blant annet kutte engens plastposer i butikken, kjøpe mindre mat med plastemballasje, og bruke matbokser i stedet for å pakke maten inn i plast. En matboks er laget av plast, men den bruker vi så mange ganger at det etterhvert veier opp engangs plast. Det samme er det med plastposer, de i seg selv er ikke så ille, men vi bruker så utrolig mange, og det er derfor lurer å kjøpe seg litt dyrere poser, som er laget av litt mer plast, men holder mye lengre.

Mindre fly

Og til slutt er den absolutte killeren, flyturer. En kort tur fra Oslo-Bergen slipper ut omtrent 250 kg Co2, det er et helt sykt tall om du skal gange det med alle gangene mange skal frem og tilbake fra Oslo. Min far jobber egentlig i Oslo, noe som betyr at han pendler mye frem og tilbake. Han har fått tilbudet om å ta fly, men har selv fornektet det og sagt at han heller tar nattoget.

Om vi skal tenke på dags basis, så tar det så klart kortere tid å ta flyet, men ikke så mye egentlig. Med tanke på reisetid frem og tilbake fra flyplassene, innsjekking, sikkerhetskontroll osv…. er det ikke så mye tid i forskjell. I tillegg så kan du ta nattoget, noe som betyr at du vil sove hele veien. Om man slutter å ta mange korte reiser vil det både være bra for miljøet, lommeboka og samvittigheten

Det er mye man kan gjøre med kun små grep, og om alle starter å tenke med miljøvennlig, vil alt telle. For en liten endring kan ha mye å si i det store perspektiv. Samtidig er det mange som sier, at jeg selv alene vil ikke ha så mye å si, men om alle tenker sånn vil vi ikke komme noen vei. Derfor burde alle heller tenke at om eg gjør en endring, vil eg redde miljøet LITT!

Kilder: https://forskning.no/forbruk-hus-og-hjem-klima/7-rad-for-a-kutte-co2-utslippet-ditt/455479

http://www.allgronn.org/klimatiltak/hjemme.html

https://energiogklima.no/klimavakten/land-med-hoyest-utslipp/

https://illvit.no/naturen/klimaendringer/hva-avgir-mest-co2-til-luften

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/y8V4r/faa-svar-paa-det-du-lurer-paa-om-datokjoering

https://forskning.no/alternativ-energi/er-vindmoller-baerekraftige/385194

https://www.aftenposten.no/norge/i/9vrE8d/fn-rapport-klesindustrien-staar-for-stoerre-utslipp-enn-fly-og-skip


No tags yet.
bottom of page