top of page

Derfor burde 16-åringer få stemme ved kommunevalg:


Hvert fjerde år i Norge arrangeres det kommunevalg. Man må være 18 år for å stemme, akkurat slik som ved stortingsvalg. Man blir myndig når man fyller 18 år, og får da stemmerett. Men er det egentlig riktig å nekte de yngre å stemme?

For det vi gjerne ikke tenker på, er at mye det byrådet vårt bestemmer, faktisk angår oss unge også. Avgjørelsen om utbyggelsen av bybanen og hvordan kollektivtransporten blir fremover, vil påvirke livene våre i stor grad. For å ikke snakke om skolepolitikken. Her skal våre kjære folkevalgte bestemme hvordan skoletilbudet blir de neste fire årene, uten at vi som faktisk går på skolen har så mye vi skulle sagt.

Ungdommen engasjerer seg mer og mer i dagens politikk, og for å opprettholde dette engasjementet hadde stemmerett vært optimalt. Og nå sier jeg ikke at barn helt ned i grunnskolen skal få lov å bestemme hvem som skal sitte på stortinget, men med kommunevalg blir det annerledes. Jeg tror og mener en 16-åring er i mer enn god nok stand til å kunne stemme på hvem som skal sitte i bystyret og ta lokale avgjørelser.

En annen ting verdt å nevne er det enorme engasjementet ungdommen har vist i klimasaken de siste månedene. Det har blitt arrangert store skolestreiker og ungdommen viser at de mener alvor. Det er vår generasjon som må ta tak i klimakrisen, og vi fortjener å bli hørt. Ungdommen ønsker å gjøre en forskjell og burde også få muligheten til dette.No tags yet.
bottom of page