top of page

Om å ha arbeidsuke


Arbeidsuke

Hvert år arrangerer Storetveit skole, arbeidsuke for de som går på 9 trinn. Da får elevene en mulighet til å oppleve arbeidslivet, slik at det er lettere å ta et valg når man skal velge hvilken utdanning vi vil ta. Elevene må selv få tak i sitt eget arbeid, som en del av jobbuken. De må da søke selv på den jobben de gjerne kunne ønske seg.

Under søkingen er det metoder som går igjen, mange velger å gå vekk fra å skrive jobbsøknad, og heller gå ned å snakke med dem. I en undersøkelse vi har hatt med elever som skal ut i jobbuken viser det seg at 50% gikk ned direkte og spurte. Det som er greit med den løsningen er at du får et konkret svar med en gang. Men det kan også være lurt å ringe nedom før man kommer, slik at de på arbeidsplassen er forberedt. En annen vei til å få seg jobb er å spørre folk man kjenner, om de har mulighet til å ha arbeidsuke på din arbeidsplass. 5 av de vi spurte hadde fått jobb via kjennskap eller familie.

Det er mange som lurer på hva slags jobb man burde velge. Bør man velge en jobb man liker? En jobb man vet at det er mye å gjør? En jobb man gjerne kunne tenke seg senere. Svaret er en blanding. Det er viktig at du tenker deg godt om før du velger en jobb, slik at du ikke går til en jobb med lite arbeid, eller noe du ikke er motivert til å arbeide som. Når jeg spurte folk som hadde arbeidsuke, om de hadde noe tips til 8 klasse som skal ha arbeidsuke neste år, gikk det veldig igjen at du må ha et bevisst valg. Det var flere som sa at det var et problem med å ha lite å gjøre hvis man arbeidet i butikk. Det er ofte 16-18 års aldersgrense å stå i kassen eller betjening, og det gjør at mange arbeidsoppgaver blir utelukket. Jeg jobbet selv på Starbucks, og det jeg merket var at vi var litt for mange som hadde arbeidsuke, det ble alt for lite arbeid, og det ble litt for mye dødtid.

Det er også viktig at du undersøker, hva slags arbeid har du lov til å gjøre på denne jobben? Og hva som de som jobber der har planlagt at du skal gjøre. En av de vi spurte sa at “å plukke og sortere mose i 3 dager ikke er særlig gøy” og det må nok alle si seg enig. Derfor er det viktig at du ser gjennom hva slags arbeidsoppgaver du har mulighet til å få.

Det kanskje viktigste av alt er at du må være i god tid! Ikke gjør som meg, å få tak i jobb dagen før fristen. Det er mye bedre å bare få gjort det med en gang i stedet for å utsette det. Jo mindre tid du har, jo vanskeligere er det å få jobb. a er arbeidsplassene allerede tatt og du kan ende opp på jobber du ikke hadde lyst på.

Jeg synes at arbeidsuke er en veldig viktig og gøy måte å lære hvordan det vil være å bli voksen. Jeg liker at vi får en sjanse til å se hva vi selv føler at vi er god i og får til.


No tags yet.
bottom of page