top of page

Konfirmasjon og presset det fører med seg


Nå er det hundrevis av konfirmanter som gleder seg til Mai, i Mai er nemlig deres store dag. Det blir fest i gatene, ferske bunader og deilig mat, konfirmasjon er idyllisk. Ved siden av den flotte feiringen følger det med et press. Press på fine dyre gaver, store flotte lokaler og ikke minst, penger.

Jeg har en teori om at presset finnes før den store dagen og i en lang periode i etterkant. Allerede i Februar kom spørsmålene “hvor skal du feire konfirmasjonen?” For mange tror jeg det er vanskelig å si at de skal feire den i stuen, når alle andre leier en restaurant, cafeen på fløyen eller samlingsrommet på Thon hotel. Mange feirer konfirmasjonen i et lokalet fordi det ikke er plass til så mange gjester hjemme. Selv skal jeg feire hjemme siden vi har plass til det, men jeg skulle gjerne ønske at jeg kunne si det skulle bli feiret i et lokale. Men er jeg den eneste som tenker sånn? Jeg spurte 2 ungdommer som skulle feire hjemme hva de tenkte om det

  • Jeg skulle gjerne ha feiret det i et lokale men feirer det hjemme. Jeg har ikke tenkt på at det er et press, men når du spør så er jo det egentlig det. (Oda Førde)

  • Jeg skal feirer den hjemme, skulle ønske det var i lokalet, men jeg forstår at det ikke går for oss. Men jeg føler ikke på det presset, men tror det er fordi folk skjønner veldig godt at jeg feirer hjemme.

Hvorfor tror du folk vi forstå deg bedre?

  • Fordi vi er en bitteliten familie og det kommer bare sånn 5 stk, så å ha det i lokalet ville blitt unødvendig. (Hanne Charlotte Kristoffersen)


“Jeg føler jeg får lite i forhold til snittet”

Pengepresset tenker jeg er det største presset, summen du får varierer fra familie til familie. Det at en rik stor familie som inviterer 100 folk får 50 tusen til konfirmasjonen og en liten familie med 30 gjester får 10 tusen gir jo mening. Men det er lett å føle seg utenfor hvis du står i en ring med venner og de snakker om hvor mye de fikk til konfirmasjonen og du vet at du fikk bare halvparten av det de fikk. Jeg spurte folk i en anonym undersøkelse om hva de tenkte om dette, mange sa at de løy om summen de fikk for å “passe inn”. 10/20 sa de løy om summen og at det var kjipt å høre på alle vennene sine dyre gaver. I snitt får konfirmanter 52 tusen kroner i gave viser en undersøkelse av Ipsos, dette er villt høye summer.

Hva tenker du om at konfirmanter får i snitt 52 tusen kroner?

  • HVA SA DU! Eg får ikke det. Jeg synes det er litt mye penger, men samtidig konfirmasjon er en start på voksenlivet, så det er bra med en startkapital. Men jeg synes det er for mye (Ellinor Nøkling )

  • Det er greit, men det er veldig spørs familien, har du mange i familien får du mye mer. (Benjamin muranovic)

  • Jeg var klar over at man fikk mye, men ikke så mye. Nå føler jeg at jeg fikk lite, jeg fikk 20 tusen. (Anonym)

  • Jeg tenker det er fint, men samtidig er det dumt for de som ikke konfirmerer seg. (Kaia Sommersteen)

Mange sier at de føler de får lite i forhold til andre, men kan det hende vi bygger et press basert på løgn? Hvis mange lyver om hva de får og fikk for å passe inn, lager vi et unødvendig press.

Men kan presset egentlig fjernes? Jeg tror ikke presset kan fjernes, man kan ikke styre og bestemme hvor mye som man skal gi i gave, men man kan anbefale foreldre og gavegivere å ikke gi så mye. En gang i fremtiden vil kanskje presset heves eller dempes, hvem vet?No tags yet.
bottom of page