top of page

3 ting DU kan gjøre for å få et bedre klima


Vi står overfor den største klimakrisen verden har sett. Og for og hindre en krise blir vi alle nødt til å ta grep, her er 3 tips til hva DU kan gjøre.

Kosthold

Forskere har i lang tid anbefalt oss til å spise mindre kjøtt. Både på grunn av kostholdet vårt, og på grunn av miljøet. De har også bedt oss om å spise mer bærekraftig, som kortreist eller mat med mindre stoffer

En av de tingene de anbefaler mest er at alle blir vegetarianere. Hvis alle på jorden hadde blitt vegetarianere vil vi utryddet sult, og alle på jorden vil få nok mat. For å produsere kjøtt må du fôre og pleie et dyr i flere år. Dyret trenger mye mat og mye høy mens hvis du lager grønnsaker. Trenger det bare å gro en høst. I tillegg slipper hver ku ut 4,3 tonn CO2 hvert år! Det tilsvarer en tur-retur kjøretur til Shanghai.

Å bli vegetarianer er også veldig bra for helsen. Du slipper unna fedme sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, overvekt osv...

Det er også slik at man burde kaste mindre mat. I Norge kaster vi i omtrent 30% av det vi kjøper, det takket er alt for høyt! Det er anbefalt å ha et restemåltidi uken, slik at man kaster mindre mat.

Kollektiv transport

Veitrafikk består av omtrent 30% av Norges utslipp av CO2. Derfor anbefaler forskere at vi må ta mer kollektiv transport.

Nesten halvparten av bilturen vi kjører i Norge er kortere enn 5 km. Altså steder det ville ta omtrent like lang tid å sykle til. De fleste kjøreturene går som oftest til nærområder som butikken eller til noen venner i nabogaten.

Siden Norges utslipp av klimagasser kommer veldig mye fra biler burde man vurdere å heller kjøre kollektivt eller elbil. El-bil kan være miljøvennlig hvis du har bilen en stund, for noe som veldig få vet er at el-biler egentlig ikke er så miljøvennlig som man tror. Å produsere det store batteriet som el-bilen trenger, slippes det ut mye mer klimagasser enn en vanlig bil.

Derfor kan det være lurt å heller bruke kollektiv transport. I Bergen er vi veldig heldige fordi vi har både buss og bybane som strekker seg over god deler av kommunen. På småturer som til trenings hallen eller til en venn, er det mye smartere å ta bussen.


Handel

Å handle nye ting er ikke noe særlig bærekraftig, selv om vi ikke tenker over det. Hver gang du kjøper en ny genser f.eks, er det mange stopp den genseren har vært innom.

Helt i starten er bare genseren ull. Og så blir den helg sikkert sendt over hele jordkloden for å bli laget. Senere blir den sendt til et annet sted, kun for å bli pakket inn. Til slutt blir den sendt til et nytt sted hvor den skal selges. Under all denne transporten slippes utrolig mye klimagasser ut!

Det er mye man kan gjøre, og alt man gjør gir en forskjell. Så jo mer du gjør for klimaet, desto bedre framtid kan vi ungdommer få!

Forskere anbefaler oss i å handle mindre nytt, og heller bruke ting om igjen. Da kan man dra på loppemarked, bruktbutikk eller bare arve. Det er mye fint du kan finne rundt omkring hvis du bare leter!


No tags yet.
bottom of page