top of page

- Hvorfor har ikke Mannen rast ennå?!


Mange har stilt seg selv det samme spørsmålet, “Hvorfor kan de ikke bare får Mannen til å rase?! Staten hadde spart så mye penger og tid.

Mannen er et ustødig fjellparti i Lyngheim i Møre og Romsdal. Det har i over 10 år vært et farlig område å befare seg på. Det ble startet målinger i område på 1990 tallet men, det var ikke før i 2008 at området ble farlig å være på. Veslemannen, det mest utsatte fjellpartiet har vært mye omtalt i media etter 2014. I 2014 hadde område mest bevegelse som det noen gang har vært målt i området. Forskerne mener at Veslemannen vil først rase og utløse store snømengder som vil bli

rast nedover fjellsiden.


Innbyggerne i Rauma blir evakuert hver gang NVE (Norsk vassdrag- og energidirektorat) melder rødt farenivå i skalaen sin. Når området ikke er rasfarlig ligger det på enten gult eller oransje. Når politiet sender ut beskjed til beboerne må de pakke med seg de mest betydningsfulle eiendelene sine og bli evakuert. “Det er slitsomt å flytte så mye frem og tilbake og med alle de uavklarte situasjonen, vi har tross alt ventet på raset i flere år!”, sier en av beboerne i Rauma.

Jeg har mange ganger lurt på og stilt meg selv spørsmålet “hvorfor har ikke veslemannen rast ennå?”, et spørsmål ganske mange stiller seg. Med en bevegelse på over 1 meter i året burde fjellpartiet snart rase, og det har tross alt vært et farlig sted å oppholde seg på siden 2014. NVE har flere ganger prøvd å få veslemannen til å rase ved å fylle sprekker med vann og dynamitt.

Jeg synes at hele saken med mannen er et veldig interessant tema, og jeg synes at alle burde lest seg opp på denne saken oftere.


No tags yet.
bottom of page