top of page

Fotballposisjoner du kanskje aldri har hørt om?


I fotball finnes det mange posisjoner, men her er noe ikke mange vet om:

Sweeper - En sweeper i fotballdefinisjon er i utgangspunktet en spiller som er plassert i den defensive backlinjen, og er ansvarlig for å stoppe eventuelle angripere som kan komme forbi de andre forsvarerne.


Libero - En libero er en forsvarspiller som ikke har markeringsoppdrag og isteden er fri til å hjelpe laget hvor det trengs. Liberoen har normalt sett utgangspunkt i midten av forsvarlinjen. Noen lag benytter liberoen utelukkende som defensiv spiller, mens liberoen i andre lag kan være med frem på banen og delta i angrepet.

Sweeper Keeper - (Sweeper Keeper) er en keeper som er rask og modig nok til å rydde gjennom baller hvis situasjonen oppstår. Sweeper Keeper er samtidig en målvakt og den siste mannen tilbake. Å ha målvakten som feiemaskinen frigjør en spiller opp foran.

Regista - En Regista er nesten det samme som en (playmaker). Registaen sin jobb er å prøve å få flere spiller på seg, sånn at han skaper rom i andre deler på banen. Et godt eksempel på dette er ( Iniesta ) fra FC Barcelona. Når Iniesta trekker til seg spillere skaper han mer rom for Messi på vingen. Messi har da en helt fri bane til mål.

Trequartista - Trequartista er en angripende midtbanespiller som spiller foran linjene i midtbanen som en offansiv midtbane. I en 4-3-1-2 er denne spilleren som oftes nummer 10. Deres jobb er å prøve å lage sjanser, frem i rommet.

Falsk 9 - Falsk 9’er er en angripende spiss som ligger litt mer dyp en normal spiss. Tilbake i den gamle fotballen, da det ikke var noen lag tall, brukte den tradisjonelle spissen nummer 9.


No tags yet.
bottom of page