top of page

17-mai: -En dag verdt å feireDe fleste gleder seg nok til 17-mai. Gå i tog, spise is, drikke brus og alle de gøye aktivitetene. Nå er endelig dagen snart her, men hvorfor feirer man 17-mai?

17-mai er Norges grunnlovsdag. Det var på akkurat den dagen for 204 år siden 112 menn skrev under på grunnloven vår.

Norge hadde tidligere blitt eid av Danmark, men ettersom de så seg nødt til å gå på Napoleon sin side under Napoleonskrigen pga Storbritannia tok alle Danmark og Norges skip og Napoleon tapte krigen sto Danmark i gjeld til Sverige(Sverige var på Storbritannias side).

Den lille perioden der Danmark holdt på å forhandle med Sverige så Norge en mulighet til å lage sin egen Grunnlov. Det var den danske prinsen Christian Fredrik som kom på ideen. Han ønsket nemlig å bli konge for et selvstendig Norge, noe han også ble i den korte tiden før Sverige tok over Norge.

Det er noen regler som er blitt endret etter Grunnloven ble laget. Henrik Wergeland(som startet barnetogene) kjempet for eksempel for at regelen om at ingen jøder fikk komme inn i Norge skulle bli fjernet. han fikk dessverre aldri oppleve at den ble det(regelen ble ikke fjernet før etter hans død), men det beviser at allerede på den tiden var det noen som kjempet for det Norge er blitt ganske flink til.

At Norge skulle og skal være et fritt land.


No tags yet.
bottom of page