top of page

Juletradisjoner før og nå


Kulden trekker på, kveldene blir mørkere, familier samles og lys tennes. Julen nærmer seg med stormskritt, og for noen er dette den gøyeste og beste høytiden, mens andre feirer den ikke. Det finns mange forskjellige måter å feire høytiden på . Det varierer fra familie til familie hvilke tradisjoner som følges. Noen har ribbe på julaften, mens andre har pinnekjøtt. Noen reiser på hytten for å stå på ski, mens andre drar til varmere strøk. Noen drar i kirken, mens andre blir hjemme. Tradisjoner endrer seg selvfølgelig gjennom tidene og nå skal du få et innblikk i hvordan julen ble feiret før i tiden, og hvordan den blir feiret i moderne tider.

Det mange gleder seg til i julen er å våkne opp julemorgen, se på tradisjonelle julefilmer som «tre nøtter til askepott» eller «reisen til julestjernen», spise godteri fra julestrømpen og kose seg med familien mens snøen daler. Utover på formiddagen er det også mange som velger å dra i kirken. Det kan til og med hende du ikke er kristen, men at det har vært en tradisjon i familien i mange år.

I dagens samfunn får ungdom opp til flere gaver i juletiden. Mange bruker flere tusen kroner på å glede sine nærmeste. Barn svømmer i presanger, alt fra klær til elektronikk. Men det mange glemmer er at julen ikke bare handler om presanger. Det handler også om å være i samlag med gode venner og slektninger, og spise god mat. I dag spiser mesteparten av Norges befolkning ribbe, pinnekjøtt, tørrfisk eller annen fisk og grandiosa pizza.

For å sammenligne jul før og nå, spurte jeg min mormor som bodde i England på den tiden. Det de gjorde var at de lå ut kaker til julenissen, og hang opp julestrømpe på sengekanten. I julestrømpen var det appelsin, nøtter, sjokolade og blader. For at julenissen skulle oppfylle ønskene deres rev de opp ønskelisten og hev bitene opp i peisen. Før i tiden var det ikke like mange så hadde så mye penger til presanger, og derfor var det mange mødre som leste fortellinger om en jente som ønsket seg for mye og fikk kålrabi i julestrømpen.

Det de fikk i gaver var for det meste ting som var nødvendig, slik som klær for eksempel. Til middag spiste de fleste kalkun på 1. juledag, og til dessert kaker. En kake som var veldig vanlig i England på den tiden var «plumpudding». I denne kaken puttet de en sølvmynt, akkurat som vi har mandel i grøten.

Det vi kan se er at det er mange likheter når det gjelder tradisjoner. Dette er fordi at tradisjoner varer gjennom flere generasjoner, og helt fram til i dag. Det som helt klart er den største forskjellen er mengden gaver, grunnet mindre råd i gamledager. Nå som levestanderen har økt i hele verden gjennom årene, har dette endret seg. Konklusjonen er at tradisjoner endrer etter som at tidene endrer seg og dersom familien blir større. Uansett hvilke tradisjoner du følger, eller om du har lite eller mange penger så handler julen om å kose seg med venner og familie.


No tags yet.
bottom of page