top of page

Sykkel-VM i Bergen nærmer segSykling er en sport som har fått stadig mer oppmerksomhet her i Norge de siste årene. Først var det Tor Hushovd som skapte mest oppmerksomhet, mens de siste årene er det ryttere som Edvald Boasson Hagen og Aleksander Kristoff som har markert seg mest med flere seire i store internasjonale ritt som Flandern rundt og Milano - San Remo. Dette har skapt stor oppmerksomhet om sommeren, og mange nordmenn reiser til Frankrike hvert år for å få med seg Tour de France, som varer i tre uker og er det største etapperittet i sykkelverden.

På grunn av den stigende interessen for sykling i Norge bestemte byrådet i Bergen seg får å søke om å få sykkel-VM til Bergen i 2016, men da var det Doha i Qatar som stakk av med mesterskapet. Den 1. januar 2014 sendte byrådet i Bergen nok en søknad, denne gangen for Sykkel-VM i 2017, og den 25. september 2014 ble Bergen tildelt rittet av det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Bergen vant søknadsrunden foran Innsbruck (Østerrike), Melbourne (Australia) og Bogotá (Colombia). Busjettet for mesterskapet er på 156 millioner norske kroner. Dette er andre gang Sykkel-VM blir arrangert i Norge, den første gangen var i 1993. Sykkel VM er verdens tredje største idrettsarrangement og trekker til seg rundt 330 millioner TV-seere hvert år. Det er altså stor interesse for dette rittet over hele verden, og det å få det til Bergen er en stor mulighet til å vise frem den norske naturen og vil for alvor sette Norge på sykkelkartet.

Flere av de store sykkelstjernene stiller på startstreken i høst. Blant favorittene er slovaken Peter Sagan og de to belgierne Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet. De to norske håpene Aleksander Kristoff og Edvald Boasson Hagen har også gode vinnermuligheter.

Landeveisrittet for menn starter på Øygarden og avslutningen går gjennom Bryggen og inn mot Festplassen og er til sammen 276,5 km langt, mens landeveisrittet for kvinner både starter og slutter ved Festplassen og er 156 km langt. Temporittene går alle i hjertet av Bergen, bortsett fra lagtempoen som er det første rittet, det starter på Askøy, men også det rittet slutter på festplassen.

Sykkel-VM 2017 varer fra søndag 17. september til søndag 24. september. Det vil bli konkurrert i følgende grener: Lagtempo, individuell tempo, landeveisritt. Slagordet til mesterskapet er Race to Celebrate.


No tags yet.
bottom of page