top of page

Soldatene går til angrep


Vi har snakket med lærer på Storetveit, Chris Birks, om brettspill-uken som tok sted på biblioteket I uke 40.

Hva går spillene ut på?

«Spillene er gjerne en flersidet hobby. Du har for det første en modellerings og håndarbeids hobby. Du har gjerne en strategisk side ved det. Du har den sosiale siden. Istedenfor å spille mot en skjerm, så spiller du mot en person. Så det er de tre aspektene av hobbyene som er der.»

Hvordan blir man med på dette?

«Jeg organiserer en spill klubb hver uke som møtes på Ulriken Bydelssenter hver onsdag fra klokken fire, og da spiller vi ut kvelden. Du finner oss på Facebook, der er det informasjon om hva vi spiller, og du kan komme i kontakt med andre spillere der. Så det er egentlig bare å møte opp. Det er gratis å være med.»

Må man ta med sine egne spillfigurer?

«Hvis du har, så tar du med. Men hvis du er nybegynner så er det nok av folk som kan låne vekk ting, og vi har flere sett av figurer som kan brukes til å begynne med.»

Slik spiller du disse spillene:

«Hovedsakelig så er hver figur beskrevet med en rekke tall, som er poenget de er verdt, og hver spiller skal sette sammen en hær opp til så og så mange poeng som ble bestemt på forhånd. Disse figurene koster så og så mange poeng. Du velger ut figurene fra samlingen din opptil den avtalte poengsummen, slik at begge hærene blir like store. Så skal du velge hvilke egenskaper troppene dine skal ha. Skal jeg for eksempel spille med alver i ett fantasy spill så er alvene vanligvis god med magi, og til å skyte, men kanskje ikke god i nærkamp, fordi de ikke har rustning så de tåler ikke så veldig mye. Da må jeg velge med omhu hva jeg skal ta med, for hvis jeg vet at jeg skal møte noen som skal i nærkamp med meg burde jeg holde meg på avstand, slik at jeg kan flytte meg fort unna.

Når begge to har gjort det, og de har fått klar styrkene, setter de opp ett bord med terreng på, og så velger de ett oppdrag. Oppdraget kan for eksempel være å drepe motstanderes general, beholde ett punkt på brettet, rømme fra andre siden, det er mange forskjellige måter å spille. Så begynner spillet med å flytte ting fram og tilbake. Istedenfor ett rutenett så har man avstand, alt går på avstand. For eksempel fem tommer, så har du en tommestokk og med den finner man ut hvor langt denne figuren kan flytte på seg. Den kan da gå rundt ett hjørne der det er for eksempel to tommer den veien og så snur den rundt en bygning, og så tre tommer den andre veien. Eller så kan den stå helt stille, det er helt som en del av spillet. Du kan ikke se gjennom en skog, men du kan bruke skogen til å snike deg opp på motstanderen slik at han ikke kan skyte deg. Når du da har en kamp mellom figurene, ser du på tallene som beskriver figurene. Og da har du gjerne noen terninger du triller, noen tabeller, og noen enkle regnestykker som sier hvor lett det er å gjennomføre angrepet og treffe, eller hvor mye skade du kan ta. Du har noen veldig generelle statistiske sannsynlighetslover som går inn i spillet. Det krever en del hoderegning men, helt ærlig, går det rimelig kjapt etter hvert. Så spiller du fram og tilbake, eventuelt ser du når oppdraget er fullført, og hvem som har vunnet.»


No tags yet.
bottom of page