top of page

Pål Morten Soligaard: Jeg er godt fornøyd med ungdommen i dag


Pål Morten har litt av noen livshistorier som vi må bare høre, for de er så fascinerende. Så grunnen til at jeg intervjuet akkurat han var ikke en tilfeldighet, etter han imponerte meg på leseaksjonen når han leste høyt for oss 8 klasse. Pål Morten er den kuleste og mest spennende læreren jeg har møtt.

Endringer i skolen

Pål Morten mener skolen har blitt veldig mye rustet og pusset opp mye siden han begynte i 1982. Auditoriumet er helt annet, alle murveggene var ubehandlet betong, nå er jo de hvite og vi har fått støytdempere i klasse rommene i taket. Det har blitt bedre som innemiljø og klimaet, men det er fortsatt mye støy i gangene.

Miljøet på Storetveit

Pål Morten forteller at miljøet på skolen har endret seg siden han begynte. På 80-tallet var miljøet dårlig og så går det litt opp og ned. I lengre episoder har det vært tøft, som nå i 2016 er miljøet blitt bedre og det er veldig fine elever, og de er veldig bra oppdratt i dag. - Jeg er godt fornøyd med ungdommene i dag.

Mobbing

Pål Morten kan fortelle at det har blitt mindre mobbing på skolen de siste årene. En av årsakene til dette, er at man har jobbet med Olweus, som er et antimobbeprogram.

Trivsel

Pål Morten liker å være lærer. Spesielt det å stå i klasserommet å undervise det synes han er gøy. Det er ikke alt i læreryrken som er gøy, det har blitt veldig mye rutiner og mye papir arbeid. For å ikke snakke om at man har fått så mange datamaskiner inn i skolen. Pål Morten mener han er for gammel til å lære om datamaskiner. Likevel er noen av de unge læreren imponert over hvor mye Pål Morten kan om datamaskiner. Han mener selv at han har vært litt treig med Itslearning, men at han har kommet seg nå.

Livet som lærer?

Pål Morten forteller at han har jobbet i 36 år som lærer på Storetveit skole. Det begynte allerede i 1980, da Pål Morten gikk på lærerhøyskolen i Bergen. Der tok han kroppsøving og musikk, det er de to fagene han har ordentlig lang utdanning i. Men som etter han ble eldre måtte Pål Morten gi seg som gymlærer, fordi ryggen hans ble veldig dårlig etter vært klarte ikke å være så mye i gymtimene mer. Så var det bare å prøve å forandre litte granne på de fagene han kunne undervise i, musikken sleit Pål Morten seg helt ut for han var nesten aleine som musikk lærer i vært fall i 20 år kanskje 25 år. Det var noe svære opplegg med sommeravslutninger, så han ba om å ta pause fra det også. Nå underviser han mer teorifag og det er jo litt negativt for det er mye retting. Han har både norsk, engelsk, samfunnsfag og kunst og håndverk. De første årene var han faglærer i musikk og gym, også ønsket Pål Morten å bli kontaktlærer. Og det er han nå og har 10C som er sin klasse, og det er en flott klasse. Han trives veldig som kontakt lærer for han har mange timer med de i uken. Så han får være med å påvirke hvordan klasse miljøet er, han får på en måte et personlig forhold til få elever. Det gøyeste er å stå foran å undervise, får når han leste opp boken Beatles for 8klasse under leseaksjonen. -Jeg liker på en måte å opptre, man blir jo litt skuespiller. Jeg liker å ha et godt forhold til 10C.

Favorittfag

Pål Morten synes det et vanskelig spørsmål å svare på, fordi at han trives veldig godt med de fagene han har. Selvfølgelig valgte han å utdanne seg som gymlærer og musikklærer. Når Pål Morten underviste i det syntes han at det var kjempe koselig, spesielt gym, fordi da han var yngre så kunne han også være med. Med de fagene han har nå, er det veldig greit forhold til med å jobbe med litteratur og å undervise norsk er veldig gøy synes han. Engelsk det synes han er veldig gøy, for Pål Morten har alltid likt engelsk. I samfunnsfag er det spesielt historie hans favoritt, det er fordi han har lest mye historier oppgjennom tiden og da synes han det er gøy å formidle det videre til elevene. På grunn av ryggproblemer så måtte Pål Morten gi seg som gymlærer. Det er litt bedre inne i en klasse hvor Pål Morten kan bruke kroppen sin annerledes, for eksempel på sløyden og å undervise med tegning. For han har alltid drevet med kunst. Han har vært interessert i det Fra han var en liten guttunge. Han synes det er veldig gøy når elevene får til å lage kunst, på ordentlig måte. Eksempelvis nede på tresløyden, slik at de kan komme hjem til mor og far med noe som de andre er stolte av. -Svare er at jeg trives i alle fagene jeg har nå.

Nye 8. klasser

Pål Morten skulle gjerne vært med på å påvirke miljøet for 8 klassene. Dette skyldes Pål Morten har bare 8 klasse en gang i uken i forskjellige aktiviteter innenfor kunst og håndtverk, både tegning og sløyd har han med de i år. Han har ikke blitt så kjent med andre en 8F og 8E som han har nå, ellers kjenner han ikke de andre klassene så godt og hvordan de er i klassen.

Kunstneren Pål Morten

Ja han har alltid likt å drive med kunst, Pål Morten begynte veldig mye å tegne, male og forme ting. Skjære ut i tre og det ser man på fingeren hans som han har åtte arr i. Så han har alltid drevet med det. Pål Morten gikk på kunst linja på gymnaset, Engelsk linje med kunst på langhuen. Alltid når han var ute på ferie hadde han med tegnesaker, for da kunne han stille seg opp et eller et annet sted å tegne. Så har Pål Morten drevet med litt prottet tegninger. Så hadde han kunst utstilling i 2007 her i byen, med malerier, tegninger og fotegeografier, som gikk bra. Så det er det innenfor det visuelle. Han var med i Bergen opera kor i mange mange år og sang i kor. Så har han dirigert kor manns kor, men det måte de legge ned fordi de var for få. - Jeg har det veldig bra når jeg får spille på flygelet mitt!

Forbilde

Pål Morten trekker fram Nelson Mandela som en av de personene han ser opp til. Årsaken til dette, er at Pål Morten mener Mandela viste integritet da han ikke lot seg kjøpe, og var villig til å sitte 27 år i fengsel for en sak han trodde på. -Jeg regner han som den største statsmann på 1900-tallet. Så av alle offentlige personer som det står mest respekt av.

Favorittfilm

Filmer er han ikke så opptatt av, han går nesten aldri på kino. Men så av og til ser han en kjempegod film, så antall mange filmer han har sett sier han ikke bare å den er den beste filmen han har sett. Men av bøker, Pål Morten har lest mer bøker en han har sett filmer. Han har masse bøker hjemme. -Her tror jeg dere kan gjette for denne boken The Beatles av Lars Saabye Christensen, som har fulgt meg etter den kom ut i 1984. Den bruker jeg til å lese fra i norskklassene mine, så den kan jeg ut og inn.

Jeg håper det blir mange klasser framover som får oppleve å ha Pål Morten som lærer!


No tags yet.
bottom of page